2017-C++

IDE 
     Bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

C++ İçin Kullanılabilecek IDELER: Visial studio, CodeGear, CodeBlocks, C++Builder, Pelles C

Compiler: Herhangi bir programlama dili ile yazılmış bir bilgisayar programını bilgisayar diline(0 ve 1'lere) çeviren programdır.Compiler'ın Türkçe karşılığı derleyicidir.Compilerlar yazılım gelişticilerin hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.Compilerlar olmasaydı yazılım uzmanları programlarını bilgisayar dilinde yazmaya çalışacaklar ve aynı oranda da bilgisayar dilinde yazarkende zorlanacaklardır.


Debugger:


Bilgisayar programcıları arasında oldukça sık kullanılan terimlerdir. Tam karşılıkları BÖCEK ve BÖCEKTEN ARINDIRMAdır. Bir programın umulmadık noktalarında hatalar varsa ve program zaman zaman yanlış çalışıyorsa, o programda BUG (Böcek) bulunduğuna ilişkin cümleler kullanılır.

LİNKER:

Compiler'in ürettigi objeleri bagdasririp calistirilabilir uygulama haline getiren ve compiler'in yaninda gelen ufak bir programdir..

GUI (Graphical User Interface), Grafiksel Kullanıcı Arayüzü, elektronik cihazların simgeler, ikonlar ve diğer görsel grafikler yardımıyla kullanmasına yardımcı olması amacıyla geliştirilmiş tasarımlardır.

GNU: sizin özgürlüğünüze saygı gösteren özgür bir yazılım ve Unix’e benzeyen bir işletim sistemidir. 
GPL LİSANSI:
Birçok yerde duymuş olduğunu GPL lisansının tam anlamı GNU GPL ve açılımı “General Public License” anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı genel kamu lisansıdır. Bu lisans ilk defa açık kaynak kodlu üreticilerin kodlarının kapalı kaynağa dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış bir lisans türüdür.
GPL lisansı kullanım şartlarının değiştirilmeden istediğiniz şekilde kullanmanıza izin verir. GPL lisanslı bir ürün ile neler yapabilirsiniz?
  • Değiştirebilir
  • Kopyalabilir
  • Yeniden dağıtabilir
  • Satabilir! (Açık kaynak olmak şartıyla)
  • Kullanabilir
Lisans şartlarını değiştirmediğiniz süre boyunca istediğinizi yapabilirsiniz.
OPEN SOURCE(Açık kaynak kodlu yazılım) nedir?
Programlar, yani .exe dosyaları, binlerce "kaynak kodu" satırından derlenmiştir. Programlama dilini bilmeyenler için fazlasıyla karışık görünebilecek bu kodlar, bir uygulama dosyası olarak "derlenir". Derleme işleminden sonra artık kaynak koduna ihtiyaç duyulmaz.
Dolayısıyla iTunes gibi bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodunu görmez, sadece ürünün son halini görürsünüz. Çoğumuz için bu zaten olması gereken şeydir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise kaynak kodlarıyla beraber yayınlanırlar. Geliştirici, bazen onları derleyip, kaynak kodlarının yanında bir uygulama dosyası da sunabilir. Bazı durumlarda ise derleme işi kullanıcıya bırakılır.
Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodları herkese açık olan yazılımdır. Bunun anlamı, onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebileceğinizdir.
Public: Foknsiyona sınıf içinden ve sınıf dışından erişime izin verir.Ayrıca Kalıtım ile aktarılır.
--Constructor(Yapılandırıcı veya kurucu olarak adlandırılır) fonksiyon,kendi sınıfı icerisindeki(genelde private olan uyeler) uyeleri veya olusturdugu nesnenin ilk cikis sahnesini olusturan fonksiyonlardir.Nesneler,genelde yaratılırken ilk deger atamalarını kendi kurucu fonksiyonlari sayesinde yaparlar.Boyle bir kural sart degildir,ancak nesne yönelimli programlama dilleri(object oriented programming) uzerinde kod yazan programcılar genelde bu yaklaşım ile sınıflarını tasarlarlar.Bakıldıgı zaman programın optimizasyonu acısından da constructor fonksiyonları cok yararlıdır.
--Destructor(Yıkıcı veya Yok edici) olarak adlandırılan fonksiyonlar ise,constructor fonksiyonunun yaptıgı işin tersini yaparlar,yani gorevi biten nesneyi yok ederler.Bir sınıfın(class) uyesi olan bir degisken(orn:string tipli) gorevini noktaladigi durumda ~destructor() fonksiyonu otomatik cagrilarak,uzerinde calistigi nesneyi devre dışı bırakır.C++ programlama dili icerisinde destructor'lar bulunurken,java dilinde bu fonksiyonlar kaldırılmıştır.Nedeni ise,programlama zafiyeti acısından eger iyi tasarlanmazsa,bu fonksiyonlar programa ciddi zararlar verebilirler.

Protected:Bu erişim belirteci işaratelenen ögeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği fakat alt sınıflara aktarılabileceği anlamına gelmektedir.
Private: Bu erişim belirteci işaretlenen öğeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği anlamına gelir.Ve bu öğeler kalıtım yoluyla aktarılmaz..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANAKART

C DE STRİNG KULLANIMI

C DERLEYİCİLERİ